Het zal je maar gebeuren! Je wilt graag contacten, mensen met wie je zo nu en dan eens een praatje kunt maken of een activiteit kunt ondernemen maar je beschikt niet over een netwerk en je vindt het moeilijk om contact te maken. Je raakt geïsoleerd en voelt je steeds meer buiten de maatschappij staan. Kun je je voorstellen hoe dat voelt?
Als je je herkent in bovenstaande of als je de mogelijkheid hebt om je in te zetten voor deze mensen, lees dan verder.
Mensen die ‘anders’ zijn door psychische problemen, eenzaamheid of ingrijpende verlieservaringen, willen eigenlijk net als anderen gewoon meedoen in de wijk of buurt, het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, de sport of de kerk en eventueel ook op de arbeidsmarkt.
Een ‘verwelkomende samenleving’ biedt mensen de ruimte om ‘anders’ te zijn en stelt zich open voor mensen met een beperking. Dat gaat vaak niet vanzelf. De projectgroep ‘Ruimte voor anders zijn’ (Rvaz), afdeling Oost-Gelderland, vraagt ruimte voor elk mens en speciaal voor de mens met psychische problemen en hun naastbetrokkenen. We werken in heel Oost-Gelderland / Achterhoek en Liemers.
Mensen met psychische klachten of een ziekte hebben vaak weinig mensen in hun omgeving met wie ze een goed gesprek kunnen voeren over zaken die er echt toe doen. Waar vind je immers mensen met tijd en aandacht, mensen die niet bang zijn als een gesprek dieper gaat, bijvoorbeeld over zingeving en levensvragen. De omgang met deze mensen is niet veel anders dan u gewend bent. Toch willen we je in de cursus die je krijgt aangeboden kennis laten maken met de psychiatrie en de cliënten, met de presentiebenadering (een manier van omgaan en communiceren) en met zingeving en levensvragen om maar enkele onderwerpen te noemen. Je komt te werken met mensen in de thuissituatie en gaat ook bij hen op bezoek. Er is begeleiding door de coördinator en er zijn regelmatig Terugkomavonden om ervaringen uit te wisselen.
Heb je zelf te maken met psychische problemen (of ken je iemand in je directe omgeving) en wil je een luisterend oor voor je vragen en verhalen, wil je er eens samen op uit, dan kun je contact opnemen met de coördinator. Je kunt je ook aanmelden als vrijwilliger/maatje en krijgt dan een korte cursus van vier avonden aangeboden om dit boeiende werk goed te kunnen doen. De eerstvolgende cursus begint 9 november in Doetinchem.
Meer informatie op www.ruimtevooranderszijn.nl : aanmelden of meer informatie bij de coördinator Ruud van Velzen, tel.: 0573-459416 of per mail: [email protected].