
Donderdag 3 juni viert de kerk een eeuwenoud feest Sacramentsdag.
In Nederland vieren we het op de eerste aansluitende zondag, 6 juni.
Het ontstond in de Middeleeuwen en wordt evenals Drievuldigheidszondag en het Heilig-hartfeest in de weken na Pinksteren gevierd. De drie hoogfeesten hebben als doel het Paasmysterie verder uit te diepen.
Instelling Eucharistie
Op Sacramentsdag staan we stil bij het moment dat Jezus ons de Heilige Eucharistie geeft, zijn eigen vlees en bloed, die werkelijk tegenwoordig zijn in de eucharistie.
‘Dit is mijn lichaam’, zie Jezus (Marcus 14:22-26) Deze woorden worden herhaald iedere keer dat de Eucharistie of het laatste avondmaal van de Heer wordt gevierd.
Er staat geschreven :
22Onder de maaltijd nam Jezus brood, sprak de zegen uit, brak het en gaf het hun met de woorden: “Neemt, dit is mijn Lichaam.” 23Daarna nam Hij de beker en na het spreken van het dankgebed verkregen Hij de hun toe en zij dronken allen. 24En Hij sprak tot hen: “Dit is mijn Bloed van het Verbond, dat vergoten wordt voor velen. 25Voorwaar, Ik zeg u: Ik zal niet meer drinken van wat de wijnstok voortbrengt tot de dag waarop ik het, nieuw, zal drinken in het Koninkrijk van God.” 26Nadat zij de lofzang gezongen hadden, gingen zij naar de Olijfberg.
Marcus 14:22-26

Tabernakel
Na het vieren van de Eucharistie houdt de werkelijke tegenwoordigheid van Christus onder de gedaanten van brood en wijn niet op. Brood en wijn blijven wat zij tijdens de consecratie geworden zijn: Lichaam en Bloed van Christus.
Geconsacreerde hosties die na de Eucharistieviering zijn overgebleven worden eerbiedig bewaard in het tabernakel. Ze worden ‘heilige reserve’ genoemd.
Overgebleven wijn mag niet bewaard worden. Deze wordt daarom aan het einde van de Eucharistie genuttigd door de priester.

Eucharistische aanbidding
Eucharistische aanbidding is een gebedsvorm waarbij het Allerheiligste wordt aanbeden. Vaak gebeurt dat geknield voor een Hostie in een monstrans op een altaar. Er kan gebeden of gezongen worden of er is sprake van een aanbidding in stilte.
Zo ging vrijdagavond 27 maart 2020 paus Franciscus voor in een uitzonderlijke gebedsdienst n.a.v. de corona-pandemie en gaf daarna uitzonderlijk de Urbi & Orbi-zegen voor de stad Rome en de gehele wereld. Tijdens deze viering werd de monstrans uitgesteld.
Zondag 6 juni, 10 uur

Zondag 6 juni d.v. is er om 10 uur een Woord- en Communieviering waarin de heer Theo ten Bruin, em.-diaken zal voorgang. Enkele leden van het koor met dirigent Piet Klein Rouweler en organist Theo Mokkink verzorgen de zang.
U dient zich nog wel vooraf op te geven bij het secretariaat.
Gebed voor de Geestelijke Communie
We kunnen niet altijd ter Communie gaan zoals tijdens in de coronapandemie. Maar in de geestelijke Communie mogen we de Heer ontvangen. We kunnen dan bidden:
Mijn Jezus
ik geloof dat Gij
in het allerheiligste Sacrament tegenwoordig zijt.
Ik bemin U en verlang naar U.
Kom in mijn hart.
Ik omhels U;
Verlaat mij nooit meer.