De adventskrans

Cor, Hannie en Henny

Cor, Hannie en Henny

De Advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest; de tijd waarin de komst en wederkomst van Jezus Christus worden verwacht. (bron: RKK.nl)  

De Advent duurt ongeveer vier weken en het is de tijd waarin verwachtingsvol wordt uigezien naar de geboorte van Jezus. In de kerk hangt in deze vier weken de adventskrans.

Het naderen van het licht wordt symbolisch zichtbaar door in de Advent, dat vier zondagen bevat wekelijks één kaars aan te steken. In de duisternis zien we het licht groeien met uiteindelijk de geboorte van Jezus Christus, het ‘Licht van de wereld’.

Stille trouwe werkers

In de stille donkere tijd voor kerst wordt de adventskrans traditie getrouw door enkele mensen uit onze geloofsgemeenschap gemaakt en opgehangen, te weten Cor en Hannie Schoutsen en Henny Haarman. Samen plannen zij het in en maken jaarlijks met elkaar de afspraak wanneer ze de krans ophangen en wanneer zij het weer rond de jaarwisseling weghalen.

Hannie Schouten

Hannie Schoutsen

Hannie zegt: ‘Als we wandelen of fietsen kijkt Cor altijd om zich heen waar hij Taxus zou kunnen gaan knippen voor als het adresje zou komen te vervallen. Maar elk jaar komt het goed en knipt Cor tijdig de jonge topjes van de Taxus.’ Samen maken zij al ruim 20 jaar de krans. Met Henny Haarman wordt vervolgens de krans opgehangen.

Cor Schouten en Henny Haarman

Cor Schoutsen en Henny Haarman

Henny vertelt: ‘In 1968 werden er huisbezoeken gehouden aan huis (lees pastorie) bij pastoor Sloot. Ik kon de bewuste avond niet en ben later bij een andere groep aangesloten. Daar vroeg de pastoor of ik mee wilde helpen met de adventskrans. Samen met de heren Koen Geurtsen, Henny Hakvoort uit Gorssel en Gerrit Roelvink uit Bathmen hebben we jaren jaarlijks de krans verzorgd. Ik heb het frame gemaakt en mijn vrouw Paula heeft later het paarse koord geknoopt.’ Henny is dus al 45 jaar betrokken bij de werkzaamheden van de adventskrans.

Zorgvuldig wordt de krans opgehangen, de kaarsen er stevig opgezet (eerst verhit met een gasbrander) waarna de linten door Hannie worden aangebracht. Dat alles gebeurt rustig en in goede harmonie.

Henny, Cor en Hannie, heel hartelijk bedankt voor jullie trouwe bijdrage!