De magie van het begin

door pastor Anton ten Klooster

Ieder nieuw begin heeft iets magisch in zich, wist de Duitse schrijver Herman Hesse. Iets magisch… maar dan niet meteen op een Harry Potter manier. Een nieuw begin betekent dat alles nog kan gebeuren, de kaarten zijn nog niet geschud. Alles en iedereen staat aan de start, niemand ligt voor en niemand ligt achter.

Na de vakantieperiode maken we vaak ook een nieuw begin. Een nieuwe klas, nieuwe uitdagingen op het werk of gewoon met een fris hoofd weer aan de slag. Dat biedt een kans om dingen anders aan te pakken, om het over een andere boeg te gooien. Zelf kom ik op de beste ideeën na een week of twee niets doen, ergens tussen de bomen of op een bootje op een meer. Dan is het hoofd leeg genoeg en ontstaat er wat ruimte voor iets nieuws, ja zelfs voor de Geest van God.

Nieuw werkjaar, nieuwe kansen dus. Voor ons als pastoraal team zal er sowieso een nieuwe dynamiek ontstaan met de benoeming van diaken Leon Everts. Ook dat is een nieuw begin, ook dat is magisch en ook dat biedt kansen.

Zo’n nieuwheid duurt meestal niet zo heel lang. Bij mijzelf is het met een week wel weer gebeurd. Maar dat kan net genoeg zijn om nieuwe ideeën, frisse moed en al die dingen meer te gebruiken. Om je leven en werk in de goede richting bij te sturen. Laten we die kans aangrijpen. Of, om het in Disney-termen te zeggen: beleef de magie!