Dieren in onze parochie

door Wim Verholt

NIEUW LEVEN

In enkele dagen is er veel veranderd in de natuur, vooral in mei en juni is het overrompelend. Na wat zonneschijn met hogere temperaturen vielen er een paar regenbuien over de bottende knoppen. Overal werd een groen waas van tere blaadjes zichtbaar in het bos. Prachtig is het kontrast van de lichtgroene berken tegen de donkere dennen en sparren. Ook de beukenlaan is nu een groene overwelving. In de weilanden zien we de vele zachte pasteltinten van de voorjaarsbloemen.

Bij de sloot is het een drukte van belang, de eenden hebben jongen en dat is en hele zorg voor de moeder-eend. Ze staat er helemaal alleen voor om de veertien jongen in de gaten te houden. De woerd lift en eind verder op de wal in de zon te dutten met de kop op de rug, maar houdt me wel in de gaten, want ik zie het oog aan mijn kant in m ’n richting staren.

Er is veel te beleven langs de sloot, de kikkers springen voor je voeten weg in het water en blijven wijdbeens en met gespreide voorpoten in het water zweven. Bij het minste onraad doen ze een paar slagen met hun krachtige achterpoten en ze schieten als een groene schicht naar de bodem. Ook de stekelbaarsjes flitsen door het water, al deze dieren schijnen niet de minste weerstand van het water te ondervinden. Er is al een kompleet miniatuur oerwoud in het heldere water te zien.

De zonnestralen hebben ook de waterplanten actief gemaakt en ze wiegen door de stroming van het water zacht heen en weer. Ik vind het in mijn verbeelding altijd een oerwoud, waartussen van alles leeft. Er kronkelen allerlei wormen als slangen tussen door, salamanders azen als krokodillen, vissen schieten er als vogels doorheen. Het is werkelijk een sensatie om eens bij een sloot te gaan liggen, je wordt er als het ware door opgenomen.  Als donzen pluizen trappelen de eendenkuikens over het wateroppervlak, ook zij lijken geen weerstand van het water te ondervinden, ze gaan evenals de kleine zilveren kevertjes, de schrijvertjes, in allerlei kronkels over het water, voortdurend happend naar allerlei insecten. Je durft bijna geen stap te doen, zoveel bloemen staan er langs de oever en dat wordt de komende weken nog mooier.

De hele natuur vernieuwt zich,
er wordt groots werk verricht.