Dieren in onze parochie

door Wim Verholt 

Hoewel de meeste vogelsoorten in het voorjaar broeden, zijn er ook vroege vogels, die in de eerste weken van het jaar al beginnen met hun nest gereed te maken.

Tot deze vogels behoort de Fuut, een watervogel, die een prachtige stroomlijn heeft. Het is net een halve bal met een lange hals.

Ze behoren tot de duikers, ze zwemmen op en onder water. Met hun krachtige poten, die voorzien zijn van gelobde tenen in plaats van zwemvliezen, kunnen ze zich goed afzetten in het water, maar op het land wordt het een waggelgangetje. Hun dichte verenpak is waterdicht en waterafstotend,zodat ze snel kunnen zwemmen en duiken. Met hun korte vleugels kunnen ze zich ook in de lucht redelijk snel verplaatsen. Op een afstand lijken ze zwart, maar hun hals is grijs en hebben ze een roodbruine halskraag. Deze kraag kunnen ze als een waaier uitvouwen.

Op de kop hebben ze twee sierpluimen. Futen hebben een zeer dicht verenkleed, waarvan de donsveren als een dikke vetlaag het lichaam tegen water en kou beschermen.

Een collega van me vond een doodgereden Fuut langs de weg en nam hem mee naar huis. Hij verbaasde zich over het dichte verenkleed en heeft met enkele onderbrekingen het aantal veren geteld en kwam tot over de 15.000 stuks.

We kunnen de futen zowel op rivieren en meren als op grote sloten en vennen zien, ze zijn meestal niet schuw en broeden zelfs op een stadsgracht. Ze maken een nest van waterplanten, dit drijvende nest wordt verankerd aan riet of andere grote waterplanten. Soms verwerken ze er afval in zoals karton en plastic. Als ze met nestelen beginnen, zwemmen ze vooraf in kringen om elkaar heen en bieden elkaar visjes of andere waterdieren aan. Dit ritueel wordt uitgebreid met allerlei geluiden en diepe buigingen. Een legsel bestaat uit 3-7 eieren.

Zodra de jongen uit het ei zijn en hun donspakje waterafstotend is, gaan ze met vader en moeder opstap en dat is een grappig gezicht, want tijdens het zwemmen klimmen ze op de rug van de ouders en varen zo mee, ze kunnen zelfs vastgeklemd tussen de rugveren van de ouders meeduiken naar de visjes.