Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan te Zutphen


Vieren en gedenken met Maria

Op zondag 6 mei, opent het Gregoriaans Getijdenkoor om 17.00  uur in de St. Janskerk in Zutphen de Mariamaand met een bijzondere Mariavespers. De Mariaverering is vele eeuwen oud en kende een grote bloei in de hoge middeleeuwen.

In de verering van Maria komen vele noden en behoeften van de mensen tot uitdrukking. Het moederlijke aspect van Maria is daarbij het belangrijkst. Je kan je afvragen of onze behoefte aan een moeder voorbij is vanaf het moment dat we volwassen zijn. Het is bekend dat volwassen soldaten in de grootste nood en pijn om hun moeder roepen. In de chaos is de moeder een herinnering aan rust, vrede, goedheid en liefde en de behoefte hieraan verdwijnt niet zomaar als we het huis van onze moeder verlaten.

Ook het moederschap van zo vele vrouwen kan soms een bron van onrust zijn: Het gaat niet goed met mijn kind, ik heb alles geprobeerd, wat moet ik nu…. In al onze noden door de eeuwen heen is Maria al zo vaak aangeroepen om steun en kracht en vrede.

Het Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan probeert de vrede en serene rust ook nu, in deze chaotische tijd opnieuw hoorbaar te maken in deze Vespers gewijd aan de Heilige Maagd Maria, de moeder van Jezus. De gezangen en gebeden zijn met duidelijke tekstboekjes goed te volgen.