Het feest kan beginnen…

Paus Benedictus XVI in Madrid

door pastor Anton ten Klooster, geplaatst op 19/8 ’11 om 20:33u op yougle

Langzaam maar zeker werken de Wereldjongerendagen in Madrid naar een hoogtepunt toe. De stad stroomt steeds voller en op 18 augustus was er een warm onthaal voor degene die al deze jongeren uitnodigde: paus Benedictus XVI.

Het huis van je leven
Donderdag 18 augustus begon met de gebruikelijke catechese. Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam, riep de jongeren op om het huis van hun leven te bouwen op Jezus Christus. In de daarop volgende groepsgesprekken waren voldoende aanknopingspunten om tot een echt geloofsgesprek te komen, klik hier voor de samenvatting van de catechese van mgr. Van den Hende.

Wachten, wachten, wachten
In de middagzon was er niet veel anders te doen dan siësta houden. En als WJD-ganger doe je dat in een park. Wel een mooi plekje zoeken voor een videoscherm, zodat de aankomst van de paus goed te volgen is. De meest warmbloedige pelgrims trotseerden daarbij de brandende zon. Na vele uren werd dat wachten beloond: de pausmobiel reed door de straten van Madrid. En dan ben je wel blij, na vijf uur wachten! “Benedicto! Benedicto!” Vlaggen, gejuich en gezang. Het feest kan beginnen, want de paus is binnen!

Devoot
Wat misschien net zo bijzonder is als een feestende massa jongeren is de devotie van diezelfde jongeren. De paus maakt het kruisteken en de hoeden en petten gaan af, iedereen wordt stil. Iedereen staat en zingt het Onze Vader mee. En even later gaat het feest weer los. Het koor had als toegift Händels ‘Hallelujah’ ingestudeerd. Met vlaggen meezingen natuurlijk.

Zoveel jongeren, zoveel vlaggen, zoveel vreugde:
dat zijn de Wereld Jongeren Dagen!

Voor meer informatie over de Wereld Jongeren Dagen, ga naar de site van Katholiek Nederland.