Incipit vita nova

door pastor Anton ten Klooster

Een oude Italiaanse man vertelde eens over zijn grote liefde. Veertig jaar later kon hij die dag nog precies ophalen. En hij herinnerde zich ook wat hij die avond in zijn dagboek schreef: “Incipit vita nova” – hier begint nieuw leven, een citaat van dichter Dante. De ontmoeting met zijn geliefde was zo’n moment waarvan je meteen weet dat het alles zal veranderen.

Ook wij staan voor een beslissend moment in onze geschiedenis. De Rooms-Katholieke Kerk beleeft waarschijnlijk haar zwaarste crisis sinds de Reformatie in de 16e eeuw. En crisis vraagt om handelen. Dat is één van de redenen dat kardinaal Simonis besloot tot het fuseren van de parochies. En dat is ook de reden dat zijn opvolger, mgr. Eijk, besloot tot het inrichten van een Eucharistisch centrum in elke parochie.

Dat brengt me weer bij Dante: incipit vita nova. Die woorden worden bij mij wakker gemaakt als ik denk aan de veranderingen die we doormaken als gemeenschap van gelovige mensen. Voor u als gelovige betekent zo’n Eucharistisch centrum dat er een paar plekken in de buurt zijn waar u zeker weten de Eucharistie kunt vieren. Dat is nieuw. En het is niet alleen in Zutphen maar ook in Doetinchem, Groenlo, Deventer en Doesburg, om maar eens een paar populaire winkelbestemmingen te noemen. Het zal ook voor mij nieuw zijn: een plaats waar ik vaker kom, waar ik misschien wat meer thuis kan zijn. Daar zie ik naar uit, hoe graag ik ook overal ben.

Ik ben me er heel bewust van dat de komende veranderingen veel losmaken. Het vraagt om het schuiven met tijden en het nog verder delen van menskracht. In de afgelopen elf maanden is daar veel over gezegd, geklaagd, gelachen, gehuild… Op 1 januari staan we er als pastoraal team, in de Sint Jan te Zutphen. Ik heb er vertrouwen in dat we dan niet zomaar een moment beleven, maar een moment dat ons iets goeds brengt. Incipit vita nova.