Jubilerende pelgrims in spoor van Jacobus door de achterhoek

Door Angela Frieling, werkgroeplid van Camino Oost

APELDOORN – Santiago de Compostela is de populairste bestemming voor Nederlandse pelgrims, en die populariteit neemt alleen maar toe.

Er is zelfs een speciale vereniging die draait om de befaamde tocht, en die club viert dit jaar zijn 25 jarig jubileum.

Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, zo heet de vereniging. De naam verwijst naar het (vermeende) graf van de heilige Jacobus; het eindpunt van de pelgrimstocht naar Santiago. Het Nederlands Genootschap bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd meteen estafettetocht door het hele land. Oost-Nederland is nu aan de beurt met wandelingen door Overijssel, Gelderland en oostelijk Flevoland. De start van de zogenoemde Camino Oost vindt plaats op 3 april in Coevorden. Iedereen mag aanhaken.

Op 17 april voert een tocht van ruim 20 kilometer vanaf De sint Walburgiuskerk in Zutphen via Bronkhorst en Baak, waar we de St Martinuskerk bezoeken, naar Wichmond. Voor alle liefhebbers lopen we door naar de H. Willibrodkerk in Vierakker. 

Een dag later staat de etappe Wichmond – Ruurlo op het progamma. In Kranenburg kunnen we Jacobus opzoeken in het Heiligebeeldenmuseum en daar gelijk ons twaalfuurtje nuttigen. De routes voeren langs Jacobskerken en andere herinneringen aan deze heilige.

Deelnemers krijgen een pelgrimspas. Heb je altijd al een pelgrimstocht willen lopen en is het er niet van gekomen meld je dan nu aan. De inschrijving staat open voor alle belangstellenden. Een aanmeldingsformulier en de routes vind je op de website  Camino Oost
De stoet voert een speciale wandelstaf met jacobsschelp mee, die op 1 mei in Doetinchem als een estafettestokje wordt overgedragen aan de regio Arnhem/Nijmegen. De wandel-estafette is op 7 november 2010 van start gegaan in Galder (nabij Breda) en komt op 5 november dit jaar in Utrecht aan.
Meer informatie, met onder meer het etappeschema, is te vinden via www.santiago.nl