Katholieke Jongerendag weer zeer geslaagd

De afgelopen tijd horen we steeds vaker negatieve verhalen over de Katholieke kerk. Afgelopen zondag 6 november was hier echter niets van te merken. Busladingen vol tieners, jongeren en hun begeleiders trokken naar de Maaspoort in Den Bosch voor de jaarlijkse Katholieke Jongerendag.

Ook vanuit Zutphen vertrok er een bus vol enthousiaste tieners en jongeren. Onder deze gezellige groep bevonden zich onder andere een stel tieners van Teenertime Zutphen, Heeten en Lettele en een groep jongeren uit Deventer en Hengelo. Al met al een leuke groep én een volle bus! Onderweg kwam de sfeer er dan ook al snel in. Na een korte tussenstop in Arnhem voegden zich nog eens 5 jongeren bij ons en was het gezelschap compleet. Voor veel jongeren was de Katholieke Jongerendag naast een groot feest ook een reünie van de Wereld Jongerendagen. Herinneringen werden  opgehaald en er werd veel gelachen.

Eenmaal aangekomen in Den Bosch gingen we met z’n allen naar het hoofdprogramma. Gedurende dit hoofdprogramma hebben we kunnen genieten van Kees Kraayenoord, een gospelzanger die ook op de EO-jongerendag heeft gestaan. Zijn liedjes zijn erg mooi, leuk om mee te zingen en een echte aanrader. Daarna kwam Maria Voce aan het woord. Zij is de tweede presidente van de Focolarabeweging. Aan de hand van een interview werd ons verteld hoe wij het vuur in onszelf kunnen laten branden, ondanks de moeilijkheden. Een erg inspirerend verhaal. Als derde kwam Antoine Bodar het podium op. Hij ging nog wat verder in op de verhalen van Maria Voce. Als laatste vond er een live-uitzending plaats van het radioprogramma KraakHelder. Deze uitzending stond vanzelfsprekend in het teken van de Katholieke Jongerendag (KJD). Tijdens deze uitzending werd er een veiling gehouden ten behoeve van de jongerencollecte (waarvan onder andere de KJD wordt betaald). De geveilde items waren zeer gewild, dus de prijzen liepen hoog op. De verwachting is dan ook dat de KJD volgend jaar nog spectaculairder zal zijn.

Dit was echter nog niet alles.
Na het hoofdprogramma was er een korte pauze, waarin men naar de infomarkt kon waar allerlei standjes stonden van de bisdommen en verschillende organisaties.
Daarnaast kreeg iedereen de gelegenheid om deel te nemen aan twee workshops. Hierbij was er voor iedereen wat wils. Voor de tieners, en dan vooral de stoere jongens onder ons, was er het “Bamboe Bouwen”. Hierbij kregen een aantal groepjes de opdracht een katapult te ontwerpen en te bouwen, waarmee zij zo ver mogelijk konden schieten. Hierbij kwamen erg leuke ideeën naar voren en raakten we in gesprek met andere tieners en jongeren.
Daarnaast waren er workshops over ontwikkelingswerk, katholieke media, leiderschap, en nog vele andere onderwerpen. Ook was er de gelegenheid om je verder te verdiepen in het thema, namelijk Vuur.

Na deze workshops vond er een gezamenlijke eucharistieviering plaats. Deze werd voor gegaan door enkele bisschoppen, die hierin ondersteund werden door pastores vanuit heel Nederland. Het was een unieke ervaring om al deze mensen bij elkaar te zien en om samen de eucharistie te vieren.

Hierna was het weer tijd om afscheid te nemen van de Maaspoort en alle mensen die we er hadden leren kennen, want we gingen weer naar Zutphen. Onderweg in de Happybus werd er onder het genot van een drankje en een snack genoten van een prachtige film. Eenmaal aangekomen in Zutphen gingen we met een grote groep patat eten in de kelder van de Emmanuelkerk, om de dag goed af te sluiten.

Ik zelf vond het een erg geslaagde dag. Ik heb me goed vermaakt en ik geloof dat dit bij anderen ook zo was.
Wat mij betreft gaan we volgend jaar weer!

Nienke,
namens TeenerTime Zutphen

TeenerTime Zutphen organiseert voor jongeren uit onze parochie tussen 12 en 16 jaar éénmaal per maand op een vrijdagavond uitdagende activiteiten mét diepgang. Voor meer informatie: zie www.teenertimezutphen.nl