Werelds onthaal in zinderend Zaragoza

door pastor Anton ten Klooster, d.d. 15 augustus 2011 

´Amigos en Cristo´ beleven mini-WJD

Het is even stil geweest op Yougle, maar niet in Zaragoza. De WJD-deelnemers van het aartsbisdom hebben geweldige dagen in de stad beleefd. Ontmoeting, ontspanning, vieringen en catechese brengen de WJD-stemming er al vroeg in. Al is het nog wel even wennen, die Spaanse hitte…

De lange reis naar Madrid begon in Utrecht. Mgr. Eijk vierde de Eucharistie, samen met mgr. Woorts en de meereizende priesters. Hij sprak de hoop uit dat de deelnemers steeds meer ´Amigos en Cristo´ mogen worden, vrienden in Christus. Na de reiszegen begon de lange busreis, meer dan 24 uur. En toen was daar: Spanje! Zaragazo! In de voorstad San Gregorio stond er een grote lege sporthal klaar voor onze groep en Italiaanse pelgrims. Toen de matjes uitgerold waren was het al weer bijna tijd om te slapen. Op de eerste avond werd meteen duidelijk dat gesnurk in het Italiaans net zo klinkt als in het Nederlands. Maar een echte WJD-ganger slaapt natuurlijk overal.

In de stad van de ´Pilar´

In de volgende dagen stonden jonge Spaanse vrijwilligers klaar om hun stad te laten zien aan leeftijdsgenoten. Naast het beroemde kasteel uit de Moorse tijdperk werd er natuurlijk ook tijd genomen voor de belangrijkste plek van Zaragoza: de basiliek van Onze Lieve Vrouw van de Pilaar. In het jaar 40 zou zij hier de apostel Jacobus op wondere wijze bezocht hebben, staande op een pilaar. Ze sprak hem moed in voor de missionering van Spanje. Sinds die tijd wordt zij vereerd als patrones van alle Spaanstalige katholieken.

Wat meteen al wel duidelijk was is dat Zaragoza een stad is waar veel te zien en te beleven is. Ondanks de grootte raakt iedereen er snel thuis, mede dankzij het fantastische onthaal door de vele jonge en oude vrijwilligers.

Geloof delen

Alle dagen in Zaragoza is er een moment van verdieping. In de viering van de Eucharistie, in inspirerende catechese van jongerenwerker Hao Tran. In deelgroepen is er tijd om daar rustig over na te praten. Hoe beleef je de Euchariste, hoe kun je leren van elkaars beleving? Die bijzondere gelegenheid heb je niet vaak, om het geloof met andere jongeren te delen of gewoon eens de tijd te hebben om het aan een priester te vragen. En dan moeten die priesters natuurlijk ook uitleggen of het niet warm is in zo´n zwart shirt met een witte boord. Het antwoord is trouwens ja!

In de straten ging de ontmoeting door. Pelgrims uit de hele wereld, van Amerika tot Rusland, ontmoetten elkaar, gingen op de foto met elkaars vlaggen en ruilden natuurlijk speldjes, magneetjes en meer van dat soort dingen. Die internationale ontmoeting maakte het al een beetje een mini-WJD.
Verkoeling

Van al dat lopen in de stad wordt je moe. Gelukkig is de parochie gezegend met een eigen zwembad! In plaats van de siësta geven veel deelnemers de voorkeur aan een duik in het koele water. Inmiddels niet alleen met Italianen, maar ook met de later aangekomen Poolse pelgrims.

Verkoeling is sowieso belangrijk: veel water drinken dus. En genoeg zout binnen krijgen, bijvoorbeeld door chips. De meeste deelnemers laten zich dat niet twee keer zeggen!

Spaans geloof

Heel bijzonder aan het voorprogramma in Zaragoza was dat de organisatie er alles aan deed om ook de typische elementen van de Spaanse geloofsbeleving te delen. Op het Plaza del Pilar, één van de grootste pleinen van Europa, zaten jongeren uit de hele wereld om samen de rozenkrans te bidden. Een gilde van trommelaars leidde het in, op de achtergrond stonden bijzonder kristallen constructies die normaal alleen voor de jaarlijkse processie tevoorschijn komen. Dat alles werd dan weer afgesoten met een traditionele dans – door mannen met zwaarden!

Het grote feest is natuurlijk Maria Tenhemelopneming, op 15 augustus. Alle gasten van het bisdom kwamen opnieuw samen op het plein om met aartsbisschop Manuel Pastor de Eucharistie te vieren. Vol enthousiasme sprak hij over de Wereldjongerendagen en wenste alle deelnemers een goede bedevaart naar Madrid toe. De bus staat al klaar dus daar gaan we nu dan ook heen, nos vemos!