(Kaars)licht in de duisternis

Het is een mode onder pastores om met Kerstmis af te geven op ‘de commercie.’ Dat ga ik niet doen. Want wat is die commercie eigenlijk? De kaarsen en dansende sneeuwmannen liggen alleen in de schappen omdat mensen ze kopen. Iedereen wil in deze tijd wat warmte en licht in huis brengen. En daar is niets mis mee. Laten we er alleen voor zorgen dat we het niet laten bij warmte van de kachel en licht van de lampjes in de kerstboom.

Zelf zet ik met veel plezier een leuke boom in de huiskamer. Het brengt sfeer en licht in deze donkere tijd van het jaar. De verwarming hoeft eigenlijk niet hoger, want bezoek van vrienden en familie maakt het al vanzelf behaaglijk. In de winkelstraat zie ik de lampjes buiten fel afsteken tegen de zwarte winternacht. Een mooi beeld: licht in de duisternis. Dát is Kerstmis: in het duister van de stal van Betlehem wordt Jezus Christus geboren, het licht van de wereld. Daar herinnert die commercie ons dan toch maar mooi aan.

Maar wat voor licht is dat eigenlijk, het licht van Christus in de duisternis? Wat duisternis is kunnen we ons helaas makkelijk voorstellen: haat en nijd binnen de familie, verbroken relaties, ziekte van dierbaren, dood… en dan hebben we het nog maar over wat we van dichtbij meemaken. Maar in al die vormen van duisternis kan licht schijnen: een troostend woord van een vriend, mensen die verzoening brengen, kracht putten uit een viering of een goede film. Dat licht kunnen we voor elkaar zijn. Zo kunnen we de duisternis van een ander doorbreken.

Waar laten we dat licht eigenlijk schijnen? Als het alleen in de boom in mijn woonkamer brandt, wie heeft er verder dan wat aan? Zet die boom op, laat de drijfkaarsen branden en leef je uit met de waxinelichtjes. Maar vergeet niet ook zelf licht te zijn, licht dat schijnt in de duisternis. Vergeet niet warmte te brengen aan die mensen die het kunnen gebruiken.

Jezus werd geboren in de nacht, maar engelen brachten de boodschap van zijn geboorte aan herders en koningen. Zijn licht is er voor armen en rijken, voor links en rechts, allochtoon en autochtoon… voor iedereen. Die herders die over Jezus hoorden raakten er niet over uitgepraat. Ik stel me hen zo voor als een stel FC Twente supporters na weer een overwinning, die blijdschap maar dan in het diepst van je hart. Wie van Jezus’ licht hoort wordt er door aangestoken.

Namens het Pastoraal Team wens ik iedereen een Zalig Kerstmis, vol licht en warmte. Aan wie geef je zelf dit licht?

Anton ten Klooster, kandidaat-priester