Ontmoet Carolyne Koerhuis – Kemp

Je mag altijd bij Hem komen. Je mag bij Hem zijn wie je bent en dat is een heel veilig gevoel. Je kunt Hem alles vertellen. Daar mag je dankbaar voor zijn en van dankbaarheid word ik heel blij.

Warme woorden die ze als moeder haar dochters voorhoudt.

Dankbaar is Carolyne voor de 12 mooie jaren van wonen en werken in Schotland, daar waar hun twee prachtige dochters Marieke en Jolien zijn geboren. Ze kijkt er met plezier op terug. Nu geniet ze van het leven hier en is ze actief in en voor onze geloofsgemeenschap, waar we dankbaar voor zijn.

De ziel van onze kerk wordt gevormd door mooie en bijzondere mensen, die ieder op zich zo verweven zijn met onze kerk dat ze er om zo te zeggen de levende stenen er van zijn. In de rubriek Ontmoet maakt u kennis met een persoon uit onze geloofsgemeenschap Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming. Wat verbindt hen met Joppe en wat doet het geloof met hen. Vervolgens wordt hen gevraagd het stokje aan een ander door te geven en dat gebaar verbindt ons met elkaar.

Wie ben je?

Carolyne Koerhuis - KempNou, ik ben moeder van twee meiden, Marieke en Jolien. Ik heb een gelukkig gezin en ben in september 15 jaar gelukkig getrouwd met Alfons. In het gezin ben ik degene die de boel gaande houdt omdat Alfons veel weg is. Daarbij werk ik voor een internationaal bedrijf in kippenvoeding Aviagen. Ik adviseer de klanten van het bedrijf hoe je de voeding van de kippen kunt uitbalanceren. Mijn werkgebied is West-Europa met klanten in Polen, Zwitserland, Duitsland, België en Nederland, die erg divers zijn. De soort klant is afhankelijk hoe de pluimvee industrie in het land georganiseerd is. Wereldwijd is Nederland een klein land en wij vergeten wel eens dat de prioriteit in een ander land anders kan liggen, bijvoorbeeld vanwege de armoede. Daar wil men ook goed kippenvlees maar tegen een lagere prijs.
De functie van Carolyne, geboren 27 februari 1968 is pluimveenutritionist. Ze vindt het heel fijn om met mensen samen te werken en om samen iets te bereiken. Ze noemt zich dan ook een teamspeler. Ze is dankbaar om thuis te kunnen werken waardoor de combinatie van ‘thuis en werk’ mogelijk is maar ze mist haar collega’s.

Carolyne is geboren en getogen in Kortenhoef bij Hilversum waar haar ouders een zuivelboerderij hadden. Haar moeder, een hele wijze vrouw had een winkel aan huis en er was altijd veel werk. Het harde werken is Carolyne dan ook niet vreemd. In Wageningen, waar ze studeerde aan de Landbouwuniversiteit heeft ze Alfons ontmoet en met wie ze later mee naar Schotland , East Whitburn (vlakbij Edinburgh) verhuisde omdat hij daar een baan had aangeboden. Ze dachten er een paar jaar te blijven maar het werden er twaalf. De dochters zijn er geboren en sinds 4 jaar wonen ze met veel plezier in Gorssel.

‘Op een zeker moment “the moment to be” deed zich de keus voor om ons huis in Schotland te verkopen en om hier in Gorssel het huis te kunnen kopen en dat was goed zo. Marieke kon nog mooi drie jaar naar de basisschool voordat ze naar de middelbare school zou gaan. In die periode werd mijn vader ernstig ziek en zo mocht ik toch nog 2 jaar zeer in zijn nabijheid zijn voor dat hij stierf. We vinden het hier heel leuk.

Hobby’s

Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en mag graag hardlopen en genieten van de IJssel en de uiterwaarden. Ik mag heel graag samen dingen doen met andere mensen. Ik was al snel actief op basisschool en werd voorzitter van de Oudercommissie. Dat zit er nu na drie jaar op.
Daarnaast mag Carolyne graag fotograferen.

Wat is je rol binnen de geloofsgemeenschap?

Samen met Lenneke Groenevelt en Anne Wijffels is Carolyne actief in de werkgroep Familievieringen. ‘In Schotland gaan hele gezinnen naar de kerk, dus ook de kinderen. Daar had je twee kindernevendiensten; een groep vóór de 1ste Heilige Communie en een groep ná de 1ste Heilige Communie. Dat was super gezellig. En ohh, wat is het hier stil in de kerk. Dat is best een beetje lastig, moet ik zeggen.’

‘Toen Jolien in groep 4 zat kwam ik er achter dat er hier geen 1ste Heilige Communie was dat jaar. De regel was, er dienen minimaal 10 kinderen zich aangemeld te hebben wil er een 1ste Heilige Communie plaats vinden in het toenmalige cluster Lochem, Vorden, Joppe. Zo ben ik me ook gaan inzetten voor de 1ste Heilige Communie. Bij de terugkomviering is toen gevraagd wie er misdienaar wil worden en dat wilden mijn dochters wel.

Heb je nog een tip voor de geloofsgemeenschap?

Ik zou het heel leuk vinden als er meer kinderen in de kerk zouden komen zodat zij het ook leuk gaan vinden en elkaar daar kunnen ontmoeten.

Wat heeft het geloof voor een waarde in je leven?

Een belangrijke! Het is wat er altijd is en ik zeg altijd: ‘Je mag altijd bij hem komen. Je mag bij hem zijn wie je bent en dat is een heel veilig gevoel. Je kunt hem alles vertellen. Daar mag je dankbaar voor zijn en van dankbaarheid word je heel blij.‘
Ik vind het Katholieke geloof ook een blij geloof. Je mag fouten maken en je mag altijd opnieuw beginnen. Altijd weer het veilige gevoel.

Heb je een lievelingslied, psalm of gebed en welke is dat?

Eigenlijk vind ik het Ave Maria, gartia plena (van Bach/Gounod) een heel mooi lied. Bij ons trouwen is dat ook gezongen.
Ik heb in het jongerenkoor gezeten en dat was vanaf 12 jaar als je op de middelbare school zat. We zongen op zaterdagavond tijdens de Eucharistieviering en daarna ging je iets gezelligs doen; later toen je wat ouder was ging je uit. Ik vond dat super leuk. We gingen jaarlijks een weekend samen op vakantie en dan hadden we één mis. De pastoor was er ook bij.

Wat is je mooiste herinnering aan de kerk?

Dat is toch wel de tijd met het jongerenkoor. We waren allemaal pubers en dat schepte een band. Het was dan ook niet allemaal ‘heilig’, maar een geweldige tijd. Rond mijn 18de ging ik studeren en toen stopte het.

Wat is je favoriete kerk, plek, in of rondom de kerk?

Carolyne vindt het fijn een kaarsje aan te steken bij Maria. Ook in de woonkeuken waar we zitten brandt een kaarsje bij het icoontje van Maria, dat ze van haar moeder heeft gekregen. Soms brandt overdag een kaarsje omdat het met een zekere intentie is aangestoken en er gevraagd wordt om steun en kracht. Maria heeft een warme uitstraling en zorgt voor moederlijke kracht, waar ze graag voor stil wil staan.

Een gedroomde tafel van 4, jij bent gastvrouw. Wie nodig je uit?

Carolyne zou heel graag haar vader, die ruim 2 1/2 jaar is overleden willen vragen hoe het met hem gaat. Toen hij ziek was vroegen ze zich af ‘Geloof je echt in de hemel?’. Dan zei vader: ‘Het zal er wel goed zijn, want er is nooit iemand teruggekomen.‘ Dat was hun grapje.
Ook zou ze graag uitnodigen de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho omdat hij later katholiek is geworden en een gelovig man is en heel mooi en spiritueel schrijft. Haar favoriete boeken van hem zijn: De Alchemist en Brida. De derde persoon is een verrassing. Gewoon iemand die zich aandient en zijn levensverhaal is altijd goed.

Welke levensles wil je met ons delen?

Dat er heel veel is om dankbaar voor te zijn. We kunnen letten op de dingen die je niet leuk vindt, maar je kunt ook kijken op wat wel goed gaat.

Ben je bang voor de dood?

Nee. Ik zou nog wel heel graag voor ons gezin willen zorgen.

Waar raak je van in verroering?

Dat is heel veel. De natuur. In de winter ziet alles er dood uit en toch komt alles ieder voorjaar weer tot leven. In deze tijd van het jaar geniet ik volop van alle kleuren groen. En kinderen, hoe kinderen iets kunnen zeggen.

Er is geen grotere wijsheid dan de vriendschap. Hoe zie je dat?

Ik zou bijna zeggen de vriendschap met jezelf, want vanuit jezelf kun je de vriendschap aan en leven vanuit en met het geloof. Dat is niet altijd het makkelijkst. Ik leer heel veel van Alfons, hij is mijn man maar ook mijn soul mate. Dat is een heel fijn gevoel.

Wanneer heb je voor het laatste gehuild?

Dat was op moederdag. Het ontroerde Carolyne het mogen krijgen van de zelfgemaakte cadeautjes van de dochters die klaar lagen op de mooi gedekte tafel.

Waarvan lig je wakker?

Als Carolyne wakker ligt dan heeft ze s ’avonds te lang doorgewerkt. De computer is uit, maar in haar hoofd gaat het denkwerk nog even door.

Ben je sportief?

Jawel. Ik denk wel dat ik sportief ben, maar ben meer een harde werker.

Wat ergert je?

Mensen die alles negatief willen benaderen. Daar wordt ik een beetje moe van.

Heb je een vraag gemist of wil je nog iets meegeven?

Nee, absoluut niet.

Aan wie geef je het stokje door?

Ik geef graag het stokje door aan Hein Klunder omdat hij zeer behulpzaam is bij de voorbereidingen van de familievieringen, betrokken is bij school, de misdienaars altijd een complimentje geeft. Het is een hele aardige man.