Parochieavond 23 mei: Lezing over Mgr. Alfons Ariëns

Alfons Ariëns: een man van toen en nu!

Dr. Alphons Ariëns (1860-1928)

In de Christus Koningkerk in Vorden zal op donderdagavond 23 mei 2019 door pastoor Henri ten Have een lezing gegeven worden over Mgr. Alfons Ariëns. De lezing begint om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar.

Monseigneur Dr. Alphons Ariëns

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Dr. Alphons Ariëns (1860-1928) voor zijn talloze verdiensten geëerd werd met de titel “Monseigneur”. Hij was pastoor van de toenmalige parochie in Steenderen van 1901 tot 1908. Hij was daarvoor als kapelaan in Enschede landelijk bekend geworden door zijn strijd voor de belangen van de arbeiders. Hij stimuleerde de oprichting van de eerste katholiek vakbonden en ondernam talloze andere initiatieven voor de arbeiders, in moeilijke tijden van armoede en sociaal onrecht. Hij richtte met succes verenigingen op voor de bestrijding van alcoholverslaving. Hij was een drijvende kracht achter de katholieke vrouwenbeweging, en veel andere initiatieven. Minder aandacht is soms besteed aan zijn intense geloofsleven en inspiratie. Zijn inspiratie vond hij in zijn geloof in Christus. Hij vond het belangrijk je eigen tijd te leren begrijpen, om vanuit je geloof te laten zien wat Christus betekent voor de samenleving waarin je leeft. Hij wist jonge mensen enthousiast te maken. Zijn geloof en gedrevenheid kunnen ook mensen van nu inspireren om geloof in praktijk te brengen. Over zijn boeiende leven en levendige geloof geeft pastoor Henri ten Have lezingen en heeft hij een spirituele biografie geschreven.

pastoor Henri ten Have

Pastoor Henri W. M. ten Have

Pastoor Henri W. M. ten Have is geboren in 1968 in de gemeente Wijhe. Als kind hoorde hij al over Ariëns. Na de middelbare school in Raalte ging hij naar de priesteropleiding Ariënskonvikt en studeerde theologie in Utrecht. Hij liep stage in Trinidad and Tobago en Wageningen, en werd in 1996 priester gewijd voor het Aartsbisdom Utrecht. Na 6 jaar pastoraat in Deventer studeerde hij spiritualiteit in Rome. Daarna werkte hij vier jaar in de parochie “De Wijngaard” in Arnhem en schreef een biografie over Ariëns. Vervolgens werd hij pastoor van de huidige parochie “Zalige Titus Brandsma” in Wageningen en omgeving, en later eveneens vice-postulator van het zaligverklaringsproces van Mgr. Dr. Alphons Ariëns. 

Biografie: H.W.M. ten Have: ‘De liefde van Christus laat ons geen rust: de spiritualiteit van Alphons Ariëns’, Valkhof Pers, Nijmegen 2008, 186 blz., € 17,50, ISBN 9789056252878. Bestellen: [email protected], tel.: 030 2338033.

Waar : Christus Koningkerk in Vorden
Wanneer:  donderdagavond 23 mei 2019
Tijd: 20.00 uur, vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar