Kerstkind wordt vijftig jaar

door pastoor Patrick Kuipers

Op eerste Kerstdag vierde pastoor Fred Hogenelst zijn vijftigste verjaardag. Zelf zegt hij altijd: Als je met Kerstmis geboren bent, dan ben je nog niet jarig. Het is inderdaad niet de leukste dag om je verjaardag te vieren, zeker niet als je priester bent en met Kerstmis de handen vol hebt om alle vieringen in goede banen te leiden. Daarom stelde hij de viering van zijn 50e verjaardag uit tot vrijdag 30 december.

Goede opkomst
Velen waren naar de kerk van St. Jan de Doper in Keijenborg gekomen om het feest te beginnen met de viering van de Eucharistie. Zoals pastoor Hogenelst in zijn openingswoord zelf zei: Wij hebben een blij geloof. We mogen dankbaar zijn en vieren. Laten we dat vandaag ook doen. Zelf ging hij voor in de Eucharistie, geassisteerd door de leden van het pastoraal team en verschillende collega’s uit de regio.  Het koor uit Lochem verzorgde de muzikale ondersteuning en de Schutterij St. Jan was aanwezig om de aanwezige pastores plechtig de kerk in en uit te leiden en de consecratie te omlijsten met een vendelhulde.

Preek met humor en inhoud
Rector Patrick Kuipers van het Ariënsinstituut in Utrecht was door pastoor Hogenelst gevraagd om de preek te verzorgen.
“Ik weet niet hoe het met u gaat, maar toen ik hoorde dat Fred dit jaar vijftig zou worden bleef er één regeltje in mijn hoofd spelen: Het was kerstochtend, 1961. Ik weet het nog heel goed: mijn konijnenhok was leeg. Dit is ook direct de enige overeenkomst tussen het kerstkonijn en pastoor Hogenelst. Waar Flappie in drie stukken op een zilveren schaal eindigde, begon de levensweg van Fred op die dag. En niemand had ooit kunnen denken dat dit kleine kerstkind ooit in de voetsporen zou treden van dat andere Kerstkind, waarvan we de geboortedag nog elk jaar vieren. Even leek het erop dat hij zijn vader zou opvolgen als rijschoolhouder. Maar dat werd het uiteindelijk niet. Maar het autorijden zit hem nog steeds in het bloed en de liefde voor auto’s is er niet meer uit te slaan….hoe graag je dat soms ook zou willen.
Nee. Fred wilde priester worden. Hij groeide op in Dieren en was verbonden met de parochie daar. Hij was lid van het jongerenkoor en voelde zich als een vis in het water in het kerkelijke werk. Hij meldde zich in Utrecht op het Ariënskonvikt en heeft daar véle, véle jaren doorgebracht met zijn studie en vorming. Elke vijf jaar gingen staf en studenten naar Rome en hadden daar een viering en ontmoeting met de paus. Toen de zalige Johannes Paulus II Fred voor de derde keer ontmoette, voelde iedereen het aan: werd het toch tijd om een keer af te studeren!
En zo gingen de jaren voorbij en het kerstkindje van 1961 groeide uit tot een pastoor van formaat. Letterlijk en figuurlijk. Iemand om rekening mee te houden. Wat dat betreft is het ook mooi dat we de 50e verjaardag van Fred vieren op het feest van het Heilige Familie. Onnozele Kinderen was nog mooier geweest, maar dat werd vakkundig door de pastoor getorpedeerd.”

Heilige Familie
“Juist in deze dagen waarop gezelligheid en familiegevoel zo belangrijk zijn, juist in deze dagen vertelt de kerk ons het verhaal van de heilige familie. De drie figuren uit de kribbe. Jezus, Maria en Jozef. Op menig afbeelding zien we hen in een harmonische eenheid. Jozef staat beschermend achter hen en legt liefdevol zijn arm om de schouders van Maria. Een afbeelding die liefde, veiligheid en geborgenheid uitstraalt. Dat is hoe we de heilige familie het liefst zien. Hoe we elk gezin het liefst zien. Pastoor Fred Hogenelst heeft geen eigen gezin en de zorgen om eigen kinderen blijven hem bespaard. Hij heeft ervoor gekozen om zijn leven in dienst te stellen van de Kerk. Da’s ook een gezin: de Familia Dei, de familie van God. En binnen die familie heeft hij de verantwoordelijkheid gekregen van vader. Beste Fred, vandaag is het jouw dag, de dag van de heilige familie, de dag van Gods familie waarvan jij vader mag zijn in deze parochie die aan jouw zorgen is toevertrouwd. Geniet van deze dag. Geniet van alle mensen die gekomen zijn om met jou mee te vieren. Geniet van de hartelijkheid en de liefde waarmee ze je omringen. Geniet tenslotte van de kracht en de steun die je daarin voelt om je beste krachten te geven aan de Familia Dei.”


Bidden voor alles wat ons bezighoudt
Pastoraal werkster Dominique Benders-Bloemkolk uit de parochie Sint Ludger verzorgde de voorbede. Zij bad voor de wereldwijde familie van mensen en voor de Familie Dei die wij zijn als gelovigen. Ook vroeg zij in haar gebed aandacht voor alle gezinnen waar problemen zijn en voor allen die graag een gezin hadden gehad. Dat zij ondanks teleurstelling en verdriet, toch vruchtbaar kunnen zijn in de wereld van vandaag. Tenslotte werd er gebeden voor pastoor Hogenelst, om kracht en zegen in de jaren die voor hem liggen.

Gezellige voortzetting
Na afloop van de viering was er voor de toegestroomde parochianen de gelegenheid om de kersverse Abraham in de kerk te feliciteren. Daar werd door velen gebruik van gemaakt. Het was ook een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Zo werd de verjaardag van de pastoor tevens een moment van verbinding tussen de verschillende geloofsgemeenschappen van de parochie H.H. Twaalf Apostelen , Bisdom Utrecht. De genodigden begaven zich naar Gasterij Winkelman waar het feest werd voortgezet. Ook daar werd door verschillende mensen en groepen een lied of voordracht gehouden. Dit leidde niet zelden tot grote hilariteit en tot zichtbare emotie bij de jarige pastoor.
Het feest van zijn 50e verjaardag heeft laten zien dat pastoor Fred Hogenelst door velen bijzonder wordt gewaardeerd en dat ze hem nog lang niet willen laten gaan. De hartelijkheid en goede wensen van zoveel mensen zullen hem zeker de kracht geven om zich met hart en ziel te blijven inzetten voor alle mensen die aan zijn zorgen zijn toevertrouwd.