CD opname

Het jaar 2015 was een Jubileumjaar voor Maarschalkerweerd vanwege de 100e sterfjaar van Michaël Maarschalkerweerd, de bouwer van het orgel in Joppe.  Naar aanleiding daarvan wordt een CD-album opgenomen op een aantal (grote en kleine) Maarschalkerweerd-orgels.  Daarvoor is organist Gerben Mourik maandag 13 maart in Joppe geweest voor de opname van een drieluik. Hij speelde muziek van Guilmant, Tritant en Boelmann.

Verborgen parels

In 2015  heeft de Stichting ‘Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015’  (MMH2105) uitgebreid stilgestaan bij  het 100ste sterfjaar van de orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd. Dit door middel van een tentoonstelling, een symposium, een muziektour met concerten, het onthullen van een gedenkteken en de promotie van alle Maarschalkerweerdorgels in Nederland.

In aansluiting hierop brengt de Stichting MMH2015 in 2017 ter nagedachtenis van deze grote orgelbouwer een unieke cd box uit waarop “verborgen parels” van Maarschalkerweerdorgels worden bespeeld door 4 organisten.

Dit betreffen Maarschalkerweerdorgels die nagenoeg in originele staat verkeren en waarvan ( vrijwel) nog geen geluidsopnamen zijn gemaakt. Dit klankdocument voor orgelliefhebbers zal bestaan uit een cd box met 4 orgel cd’s waarop 12 orgels te horen zullen zijn, gecomplementeerd  met een uitgebreid boekje met orgel foto’s en beschrijvingen. De totstandkoming van deze cd-box is  mogelijk geworden door de financiële steun van het Mondriaanfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De stichting MMH2015 is van mening dat een van de parels in onze kerk bevindt. Zij hebben pastoor Scheve verzocht of wij belangeloos aan dit project zouden willen meewerken. De reactie van de pastoor was positief en hij heeft geschreven: Joppe mag trots zijn dat zij een bijzonder orgel hebben en dat deze tot klinken wordt gebracht door Gerben Mourik (winnaar improvisatieconcours te Haarlem). Ik heb het goed gevonden dat het orgel bespeeld gaat worden en er opnames worden gemaakt. Ik wil er zelf ook graag bij aanwezig zijn. Maarschalkerweerd heeft voornamelijk hele grote orgels gebouwd (Zwolle en Concertgebouw Amsterdam). In Joppe heeft hij een klein orgel ‘ harmonium’ gebouwd en, in deze, uniek in Nederland.

De opnames hebben reeds plaats gevonden.

CD Bestellen
De cd-box wordt in een beperkte oplage van 500 stuks uitgebracht en op 16 juni met een concert in de St. Lambertuskerk te Rotterdam gepresenteerd. Het wordt dus een echt collectors-item, dat in geen enkele verzameling van een orgelmuziekliefhebber mag ontbreken! En dit voor de aantrekkelijke prijs van € 19,95 exclusief en € 23,90 inclusief verzendkosten. Mocht u belangstelling hebben, dan mailt u naar: [email protected] .

Kalender bestellen
Fotograaf Pim Vulto brengt de orgels op kunstzinnige wijze in beeld. Prachtige foto’s, die het tonen waard zijn. Alleen in combinatie met de CD-box is het mogelijk hiervan een kalender op maat te bestellen, in prijs variërend van € 9,95 tot € 24,95.