“Het kan beter”

door Pastor Anton ten Klooster

Waarschijnlijk kunt u deze dagen veel lezen over paus Johannes Paulus II: hoe zalig is hij nu eigenlijk – of niet, afhankelijk van wie je het vraagt. Wat mij betreft kan de vlag uit nu de vorige paus tot  “de eer der altaren verheven”  is. Hij daagde mij uit om het beste uit mezelf te halen.

Toen ik nóg jonger was dan ik nu ben, leek het vrij eenvoudig: gelukkig worden deed je door vooral erg goed voor je zelf te zorgen. Tijdens de Wereldjongerendagen in Toronto hoorde ik een ander geluid.  “Beste jongeren, stel jezelf niet tevreden met minder dan de hoogste idealen! Laat je niet ontmoedigen door mensen die teleurgesteld zijn in het leven en doof zijn geworden voor de diepste en meest authentieke verlangens van hun hart. Het is terecht om teleurgesteld te zijn in leeg vermaak en kortstondige bevliegingen en in een leven dat niet echt een doel heeft. Als je een vurig verlangen voelt naar de Heer, blijf je gevrijwaard van het onbetekenende en het conformisme dat zo wijdverbreid is in onze maatschappij.”

Leest u het nog eens rustig terug… het kan beter! De maat van mijn leven is geen middelmaat. Je leven kan zoveel meer betekenen. Als u eens wist hoe aantrekkelijk middelmatigheid me wel niet leek: geen gezeur, gewoon genot. De oude paus raakte mijn jonge hart en daagde me uit om te durven dromen van méér.

Paus Johannes Paulus heeft de jongeren aan het begin van deze eeuw uitgedaagd om “heiligen van het derde Christelijke millennium te worden,” om het verschil te maken in deze wereld. Dat ik priester geworden ben, heeft veel te maken met die oproep. Mijn vlag gaat dus uit voor deze grote paus.

Comments

 1. Beste pastor Anton ten Klooster,
  Hartelijk dank voor uw bemoedigend artikel. Ik ben blij met uw getuigenis, omdat oppervlakkigheid, gebrek aan perspectief en aan zingeving een mensenleven kleurloos en en vlak maken. Mensen zijn op zoek naar genot, maar het duurt maar kort. Het geeft geen blijvende vervulling.
  Een mensenleven komt tot bloei en een mens gaat stralen wanneer Hij de weg van Jezus ontdekt en die weg ook durft te gaan.
  Ik ben maar een passant op de website van uw parochie maar ik wilde u mijn reactie niet onthouden.
  Hartelijke groet,
  frater Paul Damen, CMM, Tilburg