Madrid ingenomen door WJD-gangers

door pastor Anton ten Klooster, geplaatst op 18/8 ’11 om 19:49u op Yougle

Sinds maandag 15 augustus is Madrid ingenomen door vele, vele jonge pelgrims. Ook de ‘Amigos en Christo’ van de Utrechtse WJD-reis zijn onder hen die in de straten dansen, catecheses volgen en de metro’s meer dan vol laten lopen.

Kwartier maken in Madrid kostte even wat tijd, dat hoort er nu eenmaal bij wanneer je met 600 mensen in een sporthal slaapt. De priesters slapen in de school er tegenover. Maar die hebben dan weer een ijskoude douche, buiten!

Standvastig in het geloof
Een belangrijk deel van de WJD zijn de catecheses. De Nederlandse jongeren zijn samengebracht in een bomvolle crypte van de kerk Jesús de Medinaceli. Woensdag 17 augustus opende mgr. Eijk met een catechese rond het thema ‘Standvastig in het geloof’. Hij riep de jongeren op om volledig voor Jezus te kiezen. Al het andere op de ‘relimarkt’ heb je immers niet nodig als je Hem kent. In de deelgroepen werd daar vervolgens uitgebreid over doorgesproken.
Een bijzondere Eucharistieviering sloot het ochtendprogramma af. In zijn preek stond de Utrechtse hulpbisschop mgr. Woorts onder meer stil bij de vier rozenkransen van zijn grootouders, dierbare tekens van geloof en vertrouwen. Lees meer hierover op Yougle.


Volle metro’s, vol vreugde’

In de middag was er tijd om Madrid verder te verkennen. Het nabijgelegen Prado museum was populair, net als de kathedraal. De reis daarheen ging veelal via de bomvolle metro. Maar die drukte deerde de meeste pelgrims niet. De Brazilianen dansen, de Italianen klappen, de Polen zingen… en de Nederlanders kijken blij toe!


Grote gebeuren

Het is dus warm en druk in de stad, maar het ‘echte werk’ moet nog beginnen. Donderdagavond heten alle pelgrims paus Benedictus XVI welkom, op het grote Plaza de Cibiles, in hartje Madrid. Dat zal dus nog het nodige zweet opleveren, maar de WJD-stemming zit er goed in. Hasta la vista!

Voor meer informatie: http://www.katholieknederland.nl/wjdmadrid/index.html