Ontmoet Stijn Kuipers

Stijn Kupers

Stijn Kupers

“de kerk wordt iets meer jouw kerk”

In verband met het afscheid van Stijn als misdienaar hebben Greet van Tongeren en Gemma van der Linde met Stijn gesproken. Stijn is ruim 10 jaar misdienaar.

Grote eer 

Wanneer ben je misdienaar geworden? Stijn: “Destijds hebben Marcel en Marijke Wermers me gevraagd. Ze belden op. Ik vind het een hele grote eer dat ze me gevraagd hebben.” Stijn vindt het nog steeds bijzonder om misdienaar te zijn omdat er tegenwoordig veel individualisme is. “Je doet het voor anderen en de kerk en dat geeft een goed gevoel. Daarnaast geeft het een stukje rust. Alles gaat volgens een vast stramien en daardoor geeft het een soort meditatie.”, aldus Stijn.

“Ik vind het ook grappig dat er al weer een nieuwe generatie klaar staat. Het stopt niet, het gaat door! Samen met Maurice hebben we Joska en Eva kunnen helpen en zij kunnen nu weer verder als misdienaar. Dat is zinvol en zo geven we de traditie door.”

Oproep

Wat zou je tot jonge mensen willen zeggen?
“Je moet zelf ervaren hoe het is om bewustzijn van het geloof te verkrijgen. Door misdienaar te worden word je aan het denken gezet. En je maakt je dienstbaar voor iets dat groter is dan het geheel. Door klein te beginnen vergroot je je wereldbeeld. Nu staat het geloof dichterbij en je houdt het niet op afstand.”

Wat bedoel je hiermee?

“Bijvoorbeeld als ik beelden van de Kruisweg op tv zie trekt het mijn aandacht en je praat er met mensen makkelijker over. De kerk wordt iets meer jouw kerk door actief deel te nemen door het misdienaarschap.

Tip voor de kerk

Naast het strakke traditionele stramien dat vertrouwen en rust geeft, mag er een moderne invulling gegeven worden aan bijvoorbeeld muziek. Gebruik instrumenten als gitaar.

De toekomst

Je zit nu in het examenjaar van het gymnasium en volgens moeders, die er even bij komt staan, sta je er goed voor. Wat dat je hierna doen?

“Ik wil graag geschiedenis gaan studeren. Ik denk er aan om dat in Groningen te gaan doen maar te kan ook Nijmegen worden. Daarnaast wil ik Filosofie als 2de studie doen.

Afscheid 

In de dienst van 9 mei, Hemelvaart zal Stijn de laatste keer de mis dienen en nemen we afscheid van Stijn.

Stijn, we zijn je reuze dankbaar voor de wijze waarop je misdienaar was en voor het overdragen van de kennis op de jongeren. We wensen je veel succes met je examens en toekomst en weet je, je bent altijd welkom! DANK JE WEL! 

 

Naam: Stijn Kuipers
Leeftijd: 18 jaar
Misdienaar: ruim 10 jaar
Sport: hard lopen
Muziek: speelt gitaar & luistert naar alternatieve muziek en rock
Lezen: boeken met een verhaal, politiek geëngageerd met meerdere lagen
Studie: Gymnasium (examenjaar)