Pater John Auping’s commentaar op de zondagmis-lezingen van zondag 18 april 2021.
De heilige Mis is op zaterdag 17 april om 19:00 uur.
Tijdens het bezoek van pater John Auping SJ uit Mexico – opgegroeid in Joppe – in september 2018 aan onze geloofsgemeenschap om met ons het 150-jarig jubileumfeest te vieren is het idee geboren contact met elkaar te houden. We mochten 36 prachtige uitgebreide overwegingen ontvangen van pater Auping maar we gaan verder in een nieuwe vorm. Bij gelegenheid van een presentiële Mis zal pater Auping zijn commentaar gewijd aan de lezingen van de betreffende zondag met ons delen. Wij zijn pater Auping zeer erkentelijk voor zijn inspirerende woorden en wensen u veel devotie bij het lezen.
Klik hier voor Een Gids voor het mediteren op het Evangelie door pater Auping
Domingo 18 de abril de 2021.
Een kort commentaar van Pater John Auping op de zondagmis lezingen.
Het zondags-evangelie is de derde lezing, maar chronologies is de verschijning van Jezus aan de tien apostelen de eerste gebeurtenis. Daarna komt de preek van Petrus na Pinksteren. En tenslotte, veel later, de brief van Johannes.

Toen Jezus aan de apostelen verscheen, op die avond van Paaszondag, was Hij heel vergevend. De apostelen hadden Hem op Witte Donderdag en Goede Vrijdag in de steek gelaten. Ze waren allemaal gevlucht, behalve Johannes. Toen Jezus op zondagochtend verschenen was aan Maria Magdalena, en zij dat aan de apostelen meedeelde, geloofden zij haar niet. Toen die avond de beide leerlingen van Emmaus de apostelen vertelden dat zij Jezus hadden gezien, geloofden zij ook hen niet. Markus zegt, dat Jezus, die avond toen hij aan de tien apostelen verscheen, hen hun ongeloof verweet (Marcus 16,14). Maar na dit aanvankelijke verwijt, kwam Jezus er niet op terug, en vertrouwde hun een belangrijke zending toe, namelijk de evangelisatie van alle volken der wereld (vers 40-47).
Jezus betaalde dus kwaad met goed. Door hen te verschijnen en zo vergevend te zijn, al hadden ze Hem verlaten, maakte Hij twee dingen heel duidelijk: in de eerste plaats, dat God en zijn liefde onverwoestbaar zijn. Al lijkt het dat de zonde van de mens Hem uit de weg geruimd heeft, Hij laat zien, dat Hij die zonde overleeft. In de tweede plaats laat Hij met woord en daad zien wat zondervergeving betekent: geen wraak, geen wrok, maar liefdevolle vergeving.
Jezus handelt hier zoals een goede moeder, wanneer haar kleine kind een driftbui heeft en soms zover gaat dat hij haar slaat en bijt. Een goede moeder neemt geen wraak, wordt niet boos, hooguit, als haar kind al kan praten, zal ze haar kind zeggen dat hij dat niet moet doen, maar zij blijft haar kind haar liefde betonen, ook na die driftbui. Zo leert haar kind twee dingen: in de eerste plaats, dat zij en haar liefde onverwoestbaar zijn, en in de tweede plaats, dat haar liefde vol vergeving is. Dit maakt het mogelijk dat het kind leert haar te vertrouwen als de basis van zijn bestaan, en zo ook een fundamenteel vertrouwen ontwikkelt dat het leven goed is. Ook maakt het kind zich langzaam maar zeker de houding van zijn moeder eigen, en de dag zal komen dat hij haar voorbeeld kan volgen.
Petrus heeft die les geleerd, zoals we zien in de eerste lezing. Hij konfronteert zijn toehoorders omdat ze Jezus overgeleverd en voor Pilatus verloochend hebben, en Hem ter dood hebben gebracht (vers 13-15), maar dan toont hij zich heel vergevend: “ik weet, broeders, dat gij in onwetendheid gehandeld hebt, evenals uw overheden.” (vers 17). En dan geeft hij getuigenis van Jezus’ verrijzenis: “jullie hebben Hem gedood, maar God heeft Hem uit de doden doen opstaan; daarvan zijn wij getuigen” (vers 15). Zo onderwijst hij zijn toehoorders twee dingen: dat Gods liefde, vlees geworden in Jezus, onverwoestbaar is, niettegenstaande onze verwoestende zonden, en dat Gods liefde, door Jezus geopenbaard, vol vergeving is.
Op zijn manier zegt Johannes hetzelfde: “ook al zou iemand zonde bedrijven: we hebben een voorspreker bij de Vader, Jezus Christus, die geheel zondeloos is, die al onze zonden goedmaakt, en niet alleen die van ons maar die van de hele wereld” (v. 1-2). Jezus is ‘bij de Vader’, dus Hij heeft de dood aan het kruis overleefde, en Hij is vol vergeving voor ons, en de hele wereld.
In deze drie teksten van de zondagsmis, wordt het duidelijk dat de onverwoestbare, vergevende liefde van God en de verrijzenis van Jezus nauw met elkaar verbonden zijn. In de verrijzenis van Jezus wordt ons geopenbaard dat Gods liefde onverwoestbaar en vergevend is. En het is die onverwoestbare, vergevende liefde van God die de apostelen deelgenoot maakt aan Jezus’ verrijzenis via de verschijningen, gedurende veertig dagen.
Dit mysterie van de nauwe band tussen Gods onverwoestbare, vergevende liefde en Jezus’ verrijzenis, heeft praktische implicaties voor ons leven. U kunt zich, met Gods genade, die onverwoestbare en barmhartige liefde van God eigen maken en op die manier de verrijzenis van Jezus zichtbaar maken te midden van verwoestende conflicten. Al kunnen die conflicten en agressies nog zo hoog oplopen, uw onverwoestbare en barmhartige liefde zal het overleven en dan daarna die anderen, die u het leven moeilijk maakten, deelgenoot maken aan uw verrijzeniservaring. Er zijn geen moeilijkheden die u op deze wijze niet kunt overwinnen, in uw echtpaar relatie, in uw familie, in uw werken, in uw parochie, en in uw levensverband.
De macht van de Verrezene produceren in u Gods onverwoestbare, en vergevende liefde, die in uw hart wortel geschoten hebben, en die u in praktijk brengt te midden van conflicten, en omgekeerd, als u met Gods genade die liefde beoefent in uw menselijke relaties, zullen gebroken relaties en zielewonden geheeld worden en zo de macht van Jezus’ verrijzenis openbaren.

Reserveren voor zaterdag 17 april d.v.
Zaterdag 17 april is er een Eucharistieviering om 19:00 uur.
Voorganger is pastor J. Baneke, em.-priester.
Conform de richtlijnen van het RIVM dient u zich vooraf aan te melden door te bellen met of te mailen naar bij het secretariaat.
Maximaal 30 mensen kunnen worden toegelaten.